KÉSZ Kft.

Hírek

KÉSZ a Portfolio FM 2014 konferencián


2014. 05. 16.

2014. május 14-én került megrendezésre a portfolio.hu ingatlankonferenciája, a Portfolio FM 2014. A KÉSZ Csoport idén is képviseltette magát az eseményen, Laskai Ildikó, a KÉSZ Ingatlan Kft. ügyvezetője Az üzemeltetési piac helyzete című beszélgetésben vett részt.

Az ingatlanüzemeltetésről és energiahatékonyságról szóló konferencia facility managementtel kapcsolatos szekciójában Laskai Ildikó a szakma neves képviselőivel beszélgetett. Elhangzott, hogy a property management – a piac szűkülésének következtében – kezdi átvenni a facility management feladatait, ezért a két terület kapcsolata jelenleg nem felhőtlen. A szakemberek abban reménykednek, hogy a két szakma hamarosan eljut oda, hogy az „ingatlantortából” csak a saját részükkel gazdálkodnak, azt osztják tovább. Ha az FM szakszerűen végzi a dolgát, akkor jelenléte szinte észrevétlen, jelenleg azonban a költségcsökkentési nyomás komoly kihívást jelent a minőségi munkavégzés számára. Ha az ingatlangazdálkodók olyan költségkeretbe kényszerítik az üzemeltetőket, amely nem teszi lehetővé a feladat megfelelő ellátását, akkor ők maguk és a bérlők is rosszul járhatnak.
Az ingatlanüzemeltetési tendereken az indulók annyira leszorítják a vállalási árat, hogy abból optimálisan nem üzemeltethető az ingatlan, és ez később pótlólagos beruházást indukál. Az ingatlankezelők célja, hogy alacsonyan tartsák a ráfordításokat, erre pedig az olcsó üzemeltetés kínál lehetőséget. A tendencia visszafordítására a piacvezető üzemeltető cégek nemrégiben létrehoztak egy szakmai szervezetet, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Egyesületét (LEO), melynek egyik legfőbb célja a benchmark adatokon keresztül a szakmai standardok kialakítása és ezek elfogadtatása a piac megrendelői pozícióban lévő szereplőivel – mondta el Laskai Ildikó.

KÉSZ Mester Udvarház, Budapest
KÉSZ Ipari Park, Kecskemét
Kinnarps Irodaház, Budapest
Büntetés-végrehajtási Intézet, Tiszalök
KÉSZ ARÉNA