KÉSZ Kft.

Hírek

Tiszalök a példaképe a börtönépítésért versengő városoknak


2015. 03. 24.

A KÉSZ Csoport által tervezett, épített és üzemeltetett tiszalöki börtön a példaképe azoknak a magyar városoknak, amelyek fontolgatják, hogy március végéig pályáznak egy új börtön építésére a Belügyminisztériumnál. A helyi lakosság szerint a már hét éve üzemelő tiszalöki börtönnek köszönhetően pénz, munkahelyek, forgalom áramlott Tiszalökre, valamint a vasútvonal is megmaradt.

2008-ban, 7 évvel ezelőtt nyílt meg a több mint 700 férőhelyes Tiszalöki Országos Büntetés-Végrehajtási Intézet. Most, 2015-ben a Belügyminisztérium 500 férőhelyes létesítmények építéséhez keres megfelelő településeket. A KÉSZ által üzemeltetett intézmény példájából kiindulva jól járnak majd azok a települések, amelyeken megépülnek az új börtönök.

A tiszalöki börtönt 1436 méter hosszan bástyafal veszi körbe, amire szükség is van, hiszen fogház, börtön és fegyház fokozatban tartott elítélteket egyaránt fogva tartanak itt. A tiszalöki, valamint a vele nagyjából egy időben épült szombathelyi intézmények megépítését a túlzsúfoltság indokolta, ahogy most is a 140% körüli átlagtelítettség az oka az új börtönök tervének. Ma Magyarországon 18 204 rab van, a terv pedig, hogy 5 éven belül 19 000 férőhely legyen. A bővítés egyik kulcseleme, hogy 8 darab új, 500 fős börtönt építenek, egyesével 250 új munkahelyet is teremtve ezzel.


A tiszalöki létesítmény vonzereje is abban állt anno, hogy több mint 250 új munkahely jött létre a megépítésével. PPP-konstrukcióban működik, így a településnek a mai napig komoly adóbevételt hoz. A dolgozók körülbelül egyötöde helyi, akik közül sokan a KÉSZ Csoport munkavállalói. A börtön pedagógusi állásokat is megmentett, mivel a helyi általános iskola és középiskola tanárai bejárnak alapfokú oktatást tartani, így megvan a kötelező óraszámuk, tehát nem kell elbocsátani őket. A helyi lakosokat sem a rabok, sem a látogatók nem zavarják. Ellenben a város az általuk generált forgalomnak köszönheti, hogy a vasútállomást még nem zárták be.

A börtön és a város vezetése keresi az együttműködési lehetőségeket. Például a KÉSZ lebontott egy rossz faházat egy önkormányzati telken, a helyére konténerházakat telepítve, melyeket hétvégente a börtön és az önkormányzat dolgozói is használhatnak. De a fogvatartottak végeztek már közmunkában csatornatisztítást, gallyazást is. A legújabb együttműködési megállapodás pedig lehetővé teszi a bűnmegelőzési célú börtönlátogatások szervezését.

Forrás:
http://index.hu/belfold/2015/03/23/tiszalok_borton_bortonepites_belugyminiszterium/

KÉSZ Mester Udvarház, Budapest
KÉSZ Ipari Park, Kecskemét
Kinnarps Irodaház, Budapest
Büntetés-végrehajtási Intézet, Tiszalök
KÉSZ ARÉNA